Plantemusik

Første gang jeg oplevede lyden af planter der spillede, var på noget så eksotistisk et sted som DR2....

En engelsk journalist besøgte det norditalienske spirituelle samfund (Damanhur), hvor en gruppe af musikere og videnskabsfolk havde slået sig ned i et skovområde. Jeg blev tryllebundet med det samme og når jeg delte oplevelsen med andre, så bemærkede flere at jeg fik lys i øjnene. Der gik dog nogle år, før jeg kontaktede en dansker som boede dernede og samtidig kom til Danmark ind i mellem. Jeg mødtes med ham i hans mors kolonihave i København, hvor jeg for første gang selv spillede med en fin lille lilla stueplante.

Koncept og forskning.

Siden ’76 viser omfattende forskning, hvordan levende organismer reagerer intelligent på deres miljø og bekræftes af en tidligere amerikansk undersøgelse, der er beskrevet i bogen “The Secret Life of Plants”.

Planter reagerer på meget sofistikerede måder, på både fysiske og intellektuelle stimuli.
Man opdagede, at skiftet af planternes elektriske adfærd kunne fanges ved hjælp af sonder, elektroder og en enhed. Mange eksperimenter blev udført ved hjælp af egenproducerede biofeedback og elektroniske apparater.

I “Plante kørsel eksperimentet”, blev en plante sat på en lille vogn og forbundet til en særlig enhed. Den var i stand til at bevæge sig i 4 retninger gennem elektriske impulser. Efter en vis uddannelsesperiode kunne planten forstå, hvordan det fungerede og valgte at bevæge sig mod det grønneste område, uanset dets oprindelige position. Hvis den havde brug for vand, flyttede planten mod et område, hvor der var en vandkilde tilgængelig.
Et andet eksperiment er “Dør åbning eksperimentet”. Planten genkendte sin “ejer”, det var den person, der tog sig af den og da han nærmede sig sit hjem, udløste planten gennem en speciel sensor en mekanisme til at åbne låsen.

Efter disse første forsøg valgte forskere i “Damanhur”, at fokusere på plantemusik. Med en bestemt algoritme, kan elektriske signaler oversættes til lyd. Hver organismes puls-strømme er unikke, hvor hver plante viser sin egen individuelle biologiske ‘signaturlyd’.

Desuden viser planter, at de kan lære at interagere med mennesker. Først indser planterne ‘simpelthen’, at de lyde, der udsendes af enheden, er en konsekvens af deres elektriske aktivitet, så lærer de at modulere den for at ændre lydene.

Flere ekspertplanter modulerer i sidste ende lydene til at interagere med mennesker og skabe en reel form for kommunikation. Når de for eksempel interagerer med musikere, gentager de nogle gange endda de samme skalaer, de samme melodier og de samme noder.

Desuden kan dygtige planter ‘træne’ andre planter og hjælpe dem med hurtigt at lære.